MESTER DOLATMAND

Fra Tajikistan kommer musikeren Dolatmand ( sang, setar, dotar, domreh, gheichak) , Khalo Layegh shah (ghanoon), Khalo Rozimad (Robab) Khalo Sangimad (Daf, Tonbak) de tar oss med på en eventyrlig reise inn i folkemusikk fra Sentral - Asia.

   
Chirine El Ansary

CHIRINE EL ANSARY

Egyptiske Chirine El Ansary har fått stor oppmerksomhet som forteller ved festivaler rundt om kring i Europa de siste årene. Med bakgrunn i en bred scenekunstutdannelse fra Cairo, London og Paris har hun siden 1996 jobbet med muntlig fortellerkunst og formidlet vår klassiske kulturarv til både et arabisk-, engelsk- og franskspråklig publikum. Chirine er opptatt av hvordan ord og bevegelse kan kombineres for å skape stemninger og bilder, og er kjent for en sterk tilstedeværelse og stor utstråling fra scenen. Nå kommer hun til Norge for første gang og du har mulighet til å oppleve henne som forteller under Festivalåpningen på lørdag i en egen forestilling på søndag. Les mer om Chirine: http://hekayet.com/

   
Roshan Rahmani

ROSHAN RAHMANOV

Professor Roshan Rahmani er professor i Tadsjiksk litteratur og folkeminne ved univesitetet i Dushanbe er regnet som en av de fremste innen sitt felt og vil delta på seminaret lørdag, hvor han vil ta for seg poesiens betydning innen persiskspråklig fortellertradisjon og gi oss en innføring i dagens levende Rumi-tradisjon i Tadsjikistan.

   
Munira Shahidi

MUNIRA SHAHIDI universitetslærer fra Tajikistan. Hun er leder for Zyiodullo Shahidi International Cultural Foundation (NGO). les mer >>>

   

KATE CORKERY

Storyteller and singer Kate Corkery grew up in a small town in Ireland and says that her love of stories comes from her mother’s shop – “where people tended to do more talking than buying or selling !”

   
Elyas Poorgholam

ELYAS POORGHOLAM

Elyas Poorgholam er født 1950 i Iran og han har dramapedagogisk utdanning fra hjemlandet der han arbeidet som lærer. Han kom til Norge i 1990 og har tatt cand.mag – utdanning i Oslo der han nå underviser på grunnskolen. Han har skrevet og dramatisert en rekke eventyr på norsk. Samt utgitt tre romaner på norsk. Min far Falo (2002) En ulydig vind (2004) og Faren (2008) på Kulturbro forlag.

   

SNIRKELSNAKK
drives av fortellerne Lise Grimnes og Marianne Sundal.

I år har Snirkelsnakk fortalt miljøvernfortellinger i Oslomarka, norske sagn som har møtt indiske fortellinger på turné i Akershus, og de har på fjerde året videreført et helt unikt pedagogisk fortellerprosjekt, Fortellerskolen i Skedsmo kommune.

Lise Grimnes har master i pedagogikk. Marianne Sundal studerer master i teatervitenskap. Begge jobber fulltid som fortellere.

På Rumifestivalen kan du høre oss både lørdag og søndag. Forestillingene passer for barn fra 4 år.

   
AMIR MIRZAI
AMIR MIRZAI
Amir er kunstnerisk ansvarlig for Rumifestivalen og har bakgrunn som journalist, oversetter og forteller. Amir ble medlem av Fortellerhuset høsten 2002, og har etter det fortalt på ulike fortellerscener rundt omkring i landet. Han har vakt spesiell oppsikt med fortellinger fra en eventyrlig barndom i Iran, fra et liv i krig og som flyktning.
   
FINN THIESEN

FINN THIESEN

Finn Thiesen, er født i 1941, filolog och professor i orientalske språk ved Universitetet i Oslo . Finn Thiesen behersker ett titalls levende språk, blat annet persisk og urdu. Han er en av vår tids fremsta kjennere av den persiske poeten Hafez og kan utenat hele hans Diwan (lyrikksamling).

   
NIMA HAJIRI

NIMA HAJIRI

Har bodd i Norge i fem år. Oppvokst i en familie med sterk interesse for arven etter Rumi. Har gjort inngående studier av Rumis verker og har vist genuint engasjement i å formidle dette videre.

 

   

NINA ZANDJANI

Cand.philol. Nina Zandjani (f. 1958) er universitetslektor i persisk ved Universitetet i Oslo. Hun har mange års erfaring med oversettelse av klassisk og moderne persisk litteratur til norsk og filmteksting av iranske og afghanske filmer for fjernsyn og kino. Hun har bl.a. oversatt Rosenhagen – Golestan av Sa’di, En familie fra Shiraz – Suvashun av Simin Daneshvar, Den tomme plassen etter Soluch av Mahmoud Dolatabadi, I følge med vinden av Abbas Kiarostami (sammen med Arne Ruste), Der Gud gråter av Siba Shakib og Midtveis – Noveller fra Iran av Soubabeh Alishahi.

   
SAID DIBAJ
Said Dibaj er musiker og musikkpedagog. Som musiker har han virket både som solist og kammermusiker i varierte sammenhenger. I de siste fire årene har han vært å høre under fortellerfestivalen i Oslo i lag med flere fortellere. Han spiller gitar, setar og diverse strengeinstrumenter. I løpet av Rumifestivalen vil Said spille under åpningen og sammen med Chirine El Ansary under søndagens forestillingen
.
   

Do I matter?

Save the world? We could always start by stopping wars! (Doris Lessing) the performance shows a member of the ordinary people during its attempt to manage herself in this whirl of authority and how he integrate authority within himself ending up as a killer machine.

Could he, otherwise, by discharging some of the authorities , by starting taking his own decision, be a part of those authorities capable of stopping wars?We live in a world where ordinary people choices may be able to change it. We wish to believe in that, but ask anyway ourself the following question:

Do I matter?


   
ARR

HELGA SAMSET, ØYSTEIN VESTRE OG ELINE MONRAD VISTVEN

Fortellerforestillingen «ARR» følger Omit og Shahen, begge fra Iran. De kastes ut i revolusjonen i 1979 med påfølgende krig mot Irak. På hver sin kant, uten å kjenne hverandre, må de ta det umulige valget: Å flykte fra alt de kjenner. Hvem av dem fortjener opphold i Norge? Forestillingen har vært en stor suksess i Den Kulturelle Skolesekken, og har vært vist for ca 15 000 ungdommer over hele landet.Ved fortellerne Helga Samset og Øystein Vestre, og musiker Eline Monrad Vistven.

   
Azam Ghasemi Falavarjani

AZAM GHASEMI FALAVARJANI

Hun arbeider som  veilieder i den kulturelle barne-og ungdomsinstitusjonen i Iran, Kanoon Parvaresh i Falavarjan og begynte som forteller for fire år siden. Har i denne perioden deltatt i flere festivaler og forteller for det vesentligste for barn og ungdom. Rpertoaret hennes består vesentligst av det tradisjonelle fortellinger, og har også et tilfang av anektdoter. Hun forteller fortløpende for brukere av Kanoon og har egne skoleforestillinger. Skriver for tiden master i persisk litteratur.
   

ERLING KITTELSEN

Født 1946. Bor i Oslo. Erling Kittelsen skriver innen en rekke genre, men er nok best kjent som lyriker. Debuterte i 1970 med diktsamlingen "Ville fugler".

   
Heidi Dahlsveen

HEIDI DAHLSVEEN

Fra studier i pantomime i Frankrike, via teori på Universitet i Oslo og praksis på Høgskolen i Oslo til tradisjonell "storytelling" i England. I tillegg kommer inspirerende kurs, og ikke minst - læring gjennom praksis.

Hun er for tiden ansatt som høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo. Heidi Dahlsveen er faglig ansvarlig for fortellerkunst og muntlig fortelling 1 og 2.

   

MOHAMMAD MIRZAZADEH
Mohammad Mirzazadeh er årets debuttant med sterk tradisjon fra Azerbaidjan i Iran. Han vil opptre under seminaret og i en egen barneforestilling med fortellinger fra Iran
.
   
SVEIN EGEL SKOTTE

SVEIN EGIL SKOTTE

Svein Egil Skotte er utdannet blokkfløytist og fløytist fra Norges Musikkhøgskole. Han har også hatt flere års studier i Nederland. Han grunnla Blokkfløytistene Uranienborg for 19 år siden og har ved siden av en betydelig pedagogisk innsats drevet utstrakt konsertvirksomhet.

   

Sara Omidvar

Sara Omidvar

Hun har vært veileder i barne og ungdomsinstitusjonen Kanoon Parvaresh i Mashad i Iran og har dessuten deltatt i flere festivaler både lokalt og nasjonalt i Iran. Hun har et løpende engasjement som forteller i Khorasans egen TV-kanal. Hun holder fortellerstunder både i skoler, barnehager og reiser til de forskjellige senterne Kanoon har i Iran. Hun holder workshop i fortellierkunst for barnepedagoger.

 

   

Sharipov

Sharipov Abdumumen

skuespiller, forteller og dokkespiller ved det statlige dokketeateret i Dushambe, Tadsjikistan . Forederagsholder med teater høyskolen i Dushanbe.

 

 

Foto: Fredrik Refvem

Ardashir Esfandiari

Er forfatter, oversetter og bibliotekar ved St. Olav skole i Stavanger. Noen av hans egne dikt kan leses på norsk i antologien "Stemmer frå Rogaland" eller på persisk i "Zire halale ma" (Under halvmånen). Han har samarbeidet med den norske poeten Odveig Klyve om å gjendikte Forugh Farrokhzad til norsk, men først og fremst er det oversettelser fra norsk til persisk han har beskjeftiget seg med.

 

BILLETTER : Billettservice

Fritt Ord