RUMIFESTIVALEN 2008
14. - 21. November i Litteraturhuset - Wergelandsveien 29


PROGRAM
(Med forbehold om endringer og skrivefeil)

Konsert med den legendariske musikeren Dolatmand, forestillinger med Heidi Dahlsveen, Chirine El Ansary og Kate Corkery. Barneprogram, seminar, trommeworkshop og mye mer.

 

FREDAG 14. NOV

10:00 FORESTILLING PÅ ARABISK
Med den egyptiske fortelleren Chirine El Ansary
Gratis inngang (for inviterte skoleklasser, men også åpent for andre)
13:00 – 13:30 BOKLANSERING
Lansering av utgivelsen av Rumis fortelling: «Kjøpmannen og papegøyen». Tospråklig (norsk/farsi) og illustrert utgave. Ved Humle Forlag.
19:00 FESTIVALÅPNING
Festforestilling som feirer møtet mellom Rumi og vesten, mellom før og nå, mellom forskjellige språk og tradisjoner. Med fortellerne Chirine El Ansary, Heidi Dahlsveen, Abdumumen Sharipov, Sara Omidvar og Nima Hajiri. Musikk ved Saíd Dibaj, Kjerstin Bustnes, Harald Skullerud, Svein Egil Skotte og Blokkfløytistene. Poesi ved Erling Kittelsen. Konferansier: Øystein Vestre. (norsk og engelsk tale)
Billetter: 150,- / 100,-
20:30 Forestilling: «ARR»
Fortellerforestillingen «ARR» følger Omit og Shahen, begge fra Iran. De kastes ut i revolusjonen i 1979 med påfølgende krig mot Irak. På hver sin kant, uten å kjenne hverandre, må de ta det umulige valget: Å flykte fra alt de kjenner. Hvem av dem fortjener opphold i Norge? Forestillingen har vært en stor suksess i Den Kulturelle Skolesekken, og har vært vist for ca 15 000 ungdommer over hele landet.Ved fortellerne Helga Samset og Øystein Vestre, og musiker Eline Monrad Vistven.
Billetter: 150,- / 100,-

 

LØRDAG 15. NOV

10:00 - 16:00

ÅRETS RUMISEMINAR - Kulturarv, kommunikasjon og ringvirkninger
Del I: Utfordringer knyttet til oversettelse mellom norsk og persisk/dari/tadsjik
Del II: Rumi i dagens Tadsjikistan
Del III: Kulturens betydning for utvikling av demokrati og menneskerettigheter – menneskerettighetssituasjonen i Tadsjikistan.
Med bl.a: Elisabeth Eide, Erling Kittelsen,Ardashir Esfandiari, Nina Zanjani, Elyas Poorgholam, Finn Thiesen, Munira Shahidi og Roshan Rahmanov.
Rumiseminar: 200 kr (student/honnør 100kr)
Glemte heltefortellinger: 200 kr (student/honnør 100 kr)
Ved deltagelse på begge seminarene: 300 kr

(student/honnør 150 kr)informasjon og påmelding: hilde(at)albatrass.no Tlf: 0047-47040277
Les mer: Rumiseminar 2008

 

14:00 FAMILIEFORESTILLING – DET RULLENDE GRESSKARET
En bestemor møter på mange utfordringer, men det finnes alltids en løsning! Særlig når du har med deg et stort gresskar. Nima Hajiri ,Mohamad Mirzazadeh spiller setar, persisk tromme og forteller fra den persiske kulturarven og med seg har de en gjesteforteller fra Iran Azam Ghasemi Falavarjani. (Fra 4 år)
Billetter: 40,-
15:00 FAMILIEFORESTILLING – FOLK OG RARE DYR
"Stol på meg tiger, bare hopp du, det er ikke langt ned...."
Det er ikke alltid at tigeren er sterkere enn haren, selv om det ser sånn ut. Noen ganger er det de minste som er de største, i alle fall om de passer på å være lurest! I denne forestillingen skal du få høre om brølende tigere og kanskje noen brummende troll, og alle sammen blir de lurt av folk og rare dyr. Med Marianne Sundal fra Snirkelsnakk. (Fra 4 år)
Billetter: 40,-
18:30 FORESTILLING – SPILLER JEG NOEN ROLLE?
Fra Østfold Teater og Studium Actoris kommer en forestilling som følger et menneske fra barn til voksen, gjennom livets valg. Verden er i krig. Vi ønsker å tro at enkeltindividets veivalg faktisk kan være med på å endre verden, men stiller spørsmålet: Spiller jeg noen rolle? Med Jannicke Stensnes. Regi v. Gudmund Groven.
Billetter: 150,- / 100,-
20:00 FORESTILLING - "IRISH MYTHS AND LEGENDS"
Irske Kate Corkery kommer til Rumifestivalen med et utvalg av Irlands mest folkekjære fortellinger. (Engelsk tale)
Billetter: 150,- / 100,-

 

SØNDAG 16. NOV

14:00 FAMILIEFORESTILLING - REVESTREKER
Reven finner du i all verdens land. Han er en listig fyr - ikke til å stole på - smørblid når han gjør noe galt - juger uten å blunke og høner er livretten hans. En skikkelig luring med andre ord.
Men hva i alle dager er revestreker? En strek i bakken som reven lager med den hvite haletippen sin? Kanskje det. Men revestreker er også uskikkelige og nesevise folk som driver med rampeting. Hvis du blir med på denne forestillingen så får du høre historier om både rever og revestreker; fortellinger om litt av hvert du ikke trodde var mulig, og kanskje litt til...... Med Lise Grimnes fra Snirkelsnakk. (fra 4 år)
Billetter: 40,-
15:00 FORESTILLING - HAIRY TALES
Skrøner, skumle og sprø historier, gåter, tungekrøll og nonsensvers – på engelsk! Med Kate Corkery. (Fra 7 år, engelsk tale)
Billetter: 40,-
18:30 FORESTILLING – BANKENDE HJERTE – EN REISEGUIDE I EROTISK FOLKLORE
Om seksuell debut i Huldras favntak, om Maras virkelige ritt. Om en håpløs forelskelse i han som er død. Heidi Dahlsveen har søkt og funnet folklorens erogene soner.
Billetter: 150,- / 100,-
20:00 FORESTILLING MED CHIRINE EL ANSARY OG SAÍD DIBAJ
Den egyptiske fortelleren Chirine El Ansary og den norsk-iranske musikeren Saíd Dibaj møttes for første gang under Rumifestivalen i fjor. Nå har du muligheten til å oppleve resultatet av et inspirerende og fruktbart samarbeid i en forestilling som både underholder og berører. (Engelsk tale)
Billetter: 150,- / 100,-

 

ONSDAG 19. NOV

  SEMINAR: «GLEMTE HELTEFORTELLINGER»
10:00-16:00

Et seminar om narrativitet og fortelling, myter om helter, migrasjon og tilhørighet

En hver nasjonal kultur har evne til å produsere identifiserbare meninger om ”nasjonen” for sine medlemmer. Disse meningene finnes i fortellinger vi blir fortalt, i minner som forbinder nasjonens nåtid til dens fortid, og i bilder som kontinuerlig skapes. Seminaret tar for seg noen måter fortellingene gjør seg gjeldende på i hverdagen vår. Hvordan de preger våre forståelser av oss selv, og om de andre, om vår nåtid, og om vår fortid.
Seminaret ledes av Sharam Alghasi, forsker ved CULCOM (Kulturell kompleksitet i det nye Norge), Universitetet i Oslo.

For fullt Rumiseminar: 200 kr (student/honnør 100kr)
Glemte heltefortellinger: 200 kr (student/honnør 100 kr)
Ved deltagelse på begge seminarene: 300 kr (student/honnør 150 kr. For mer informasjon og påmelding: hilde(at)albatrass.no Tlf: 0047-47040277(Les mer om Glemte heltefortellinger)

 

TORSDAG 20. NOV

10:00

16:00

TROMMEWORKSHOP MED SANGIMAD KHOLOV – DAF (TADSJIKISK TROMME)
Sangimad er en av Tadsjikistans fremste daf-spillere, og han kommer til Norge for å spille konsert med Dolatmand under Rumifestivalen. Workshopen vil gi både begynnende og viderekommende daf-spillere en fantastisk innføring i dette klassiske instrumentet fra Sentral-Asia.
Målgruppe: Nybegynnere og erfarne
Sted: Litteraturhuset i Oslo
Tid: 10:00 - 16:00 (Oppmøte og registrering fra kl 09:45)
Pris: 1200,- (inkl lunsj) (Rabatt for studenter/honnør: 900,-)
Instrumenter til salgs: Vi har et antall originale tadsjikiske daf av høy kvalitet til salgs i sammenheng med workshopen. Kun 650,- pr stk.

Informasjon og påmelding: hilde(at)albatrass.no

Tlf: +47 47040277

 

FREDAG 21. NOV

18.00 FORESTILLING– CHIRINE EL ANSARY OG SANGIMAD KHOLOV MED WORKSHOPDELTAGERE
Chirine og Sangimad inviterer til spesiallaget forestilling med fortellinger og musikk med deltagere fra Rumifestivalens forteller- og trommeworkshop.
Gratis inngang
20:00 KONSERT – MESTER DOLATMAND MED BAND
Den verdenskjente musikeren Dolatmand fra Tadsjikistan kommer til Rumifestivalen på sitt aller første besøk til Norge. Dolatmand, som trakterer over 50 instrumenter, har blitt dekorert av Jaques Chirac og som har reist på 80 større turnéer over hele verden, er berømt for sitt arbeid med å bevare den tadsjikiske folkemusikktradisjonen Falak. Han har også bidratt til at tradisjonen med å synge Rumis tekster er holdt i hevd. Dolatmand (sang, setar, dotar, domreh, gheichak) med sitt band Khalo Layegh Shah (ghanoon), Khalo Rozimad (robab) og Khalo Sangimad (daf, tonbak), tar oss med på en eventyrlig reise inn i folkemusikk fra Sentral-Asia. Dette blir en konsertopplevelse av det sjeldne!
Billetter: 250,- / 200,- BILLETTER : Billettservice

 

Dolatmand


På begynnelsen av 90-tallet ble Dolatmand dekorert med en høyere fransk utmerkelse av president Jaques Chirac


 

Rumi


Da Mavlana Jalal-ad-Din Muhammad Rumi døde i 1273 kom representanter fra alle kjente religioner for å hylle ham.

Over 800 år etter hans fødsel er han en av verdens mest leste poeter, og etter jubileumsåret 2007 er han blitt feiret over hele verden.

Rumifestivalen er et tverrfaglig og flerkulturelt møtested for diskusjon, opplevelse og utveksling i Rumis ånd. Årets deltagere kommer fra Tadsjikistan, Iran, Egypt, Irland og Norge.

BILLETTER : Billettservice

Fritt Ord