22 – 24 NOVEMBER 2013 PÅ RIKSSCENEN I OSLO

Når Rumifestivalen er tilbake på Riksscenen 22-24 november i år, er det den syvende festivalen i rekken. Vi stiller som vanlig med et mangfoldig program bestående av sterke konserter, underholdende forestillinger og samtaler om og resitasjon av poesi og litteratur. På programmet til årets festival står blant annet syrisk jazz og poesi, israelsk fysisk teater, mongolsk strupesang, norsk og tadsjikisk folkemusikk og hele to urpremierer: Barn av Babel; en konsertforestilling for fire språk og Nordic Orient; en konsert hvor nyskapende skandinavisk musikk møter Rumis tidløse tekster.

Mystorin Theatre Group (Israel) med ‘Dreams of Moses

Jeg er ikke kristen, jøde, zoroaster eller muslim.
Jeg er ikke fra øst eller vest, eller fra land eller sjø.
Ikke fra naturen eller himmelen.
Jeg er litt av alt og alt er litt av meg.

– Verdenspoeten Mawlana Jalal-al-din Rumi (1207 – 1273)

Huun-Huur-Tu (Tuva) har markert seg som et ensemble av fremragende musikere som spiller musikk som har tonet utover det mongolske fjelllandskapet gjennom tusener av år.
De er multiinstrumentalister og mestrer en perfeksjonert strupesang som gjør klangbildet både fascinerende og fengslende. Gruppen ble startet i 1992 og har spilt over hele verden.

The Mystorin Theatre Group (Israel) vil fremføre den fysiske teaterforestillingen Dreams of Moses.
Ensemblet er en av ti friteatergrupper i Israel som mottar statsstøtte, og har et særegent og sterkt fysisk teateruttrykk. De lager forestillinger som bygger på gamle, jødiske myter.

Maram al-Masri er en syrisk poet og er i dag regnet som en av de mest kjente kvinnelige stemmer fra Syria og også den mest spennende poeten i sin generasjon. Hennes arabiske poesi er oversatt til så langt åtte språk. På Rumifestivalen skal al-Masri opptre sammen med Shezar, et band med utøvere fra Syria, Norge og Frankrike. De har en original stil basert på orientalske rytmer sterkt inspirert av jazz.

Maram al-Masri møter du også i årets Bok-Hammam i samtale med Fredrik Wandrup om egen poesi og situasjonen i Syria. Sammen med henne stiller også Yulia Ginis, regissør, scenograf og kunstnerisk leder for Mystorin Theatre Group.

I konsertforestillingen Nordic Orient, har Rumifestivalen 2013 gleden av å by på en urpremiere. Vi får oppleve nykomponert musikk av Trygve Seim til tekster av Rumi. Ensemblet består av Trygve Seim (saksofon), Tora Augestad (vokal), Frode Haltli (trekkspill), Svante Henrysson (Cello) og Erling Kittelsen (resitasjon).

Barn av Babel er Rumifestivalens andre urpremiere, støttet av Språkåret 2013. Den norskproduserte forestillingen utforsker myten om Babels Tårn, og idéen om at ulike språk forvansker kommunikasjon. Er det mulig å finne det vakre i det fremmede? Gjennom å gjenkjenne det som er vårt, det som er felles? Fortelles på fransk, norsk, arabisk og engelsk. Med Chirine El Ansary (Egypt), Sarah Ramin Osmundsen, Torgrim Mellum Stene og musiker Morten Minothi Kristiansen.

Rumifestivalen har siden 2007 vært en internasjonal møteplass for musikk, scenekunst, og litteratur. Rumifestivalen er opptatt av å skape rom for utveksling mellom ulike fagfelt, mellom ulike tradisjoner og kulturer, mellom utøvere og pulikum. Rumifestivalen er inspirert av verdenspoeten Mawlana Jalal-al-din Rumi (1207 – 1273) sin filosofi og poesi, og hans tanker om gjensidige møter og likeverdig utveksling.

Musikk og strupesang fra de mongolske steppene

Huun-Huur-Tu kommer fra den russiske republikken Tuva, på grensen til Mongolia. Konserten tar oss både med til de mest eggende rytmiske sanger med gjenklang av hestehover på steppene, til meditative melodier som reflekterer en dyp fred fra et storslått landskap.

NÅR: LØRDAG 23. NOVEMBER / KL. 21:30
HVOR: RIKSSCENEN, Hovedscenen
BILLETT: 200,- (inkl. avg.)
UTØVERE: Kaigal-Ool Khovalyg (doshpuluur, igil), Radik Tyulyush (byzaanchy, fløyte), Sayan Bapa (doshpuluur, igil, gitar), Alexey Saryglar (duiuglar, igil, tromme, perkusjon)

Omtale av Huun-Huur-Tu
Navnet på gruppen betyr Solstråle og henviser til lyseffekten av soloppgang på steppene og hvordan lyset deles opp av gresset i morgendisen. Gruppen ble stiftet i 1992 og har utmerket seg med sin bruk av strupesang, sjamantromme og eldre tradisjonelle stryke- og blåseinstrumenter fra regionen. Musikken deres er basert på gamle tuvinske folkesanger og Huun-Huur-Tu regnes i dag som de fremste utøverne i verden innen sin sjanger.

Se og hør Huun-Huur-Tu her:

Øst møter nordØst møter Nord i årets åpningskonsert med Dovlatmand Kholov (TJK), Tahirjon Yuarev (TJK), Lasse Marhaug, Benedicte Maurseth og Rolf-Erik Nystrøm

Rumifestivalen inviterer til et musikalsk mestermøte i årets åpningskonsert. Ulike sjangre og tradisjoner likestilles i en konsert hvor den tadsjikiske folkemusikken Falak og tradisjonsmusikken Shish Maqham møter norsk folkemusikk, jazzimprovisasjon og støymusikk.

NÅR: FREDAG 22. NOVEMBER / KL. 20:00
HVOR: RIKSSCENEN, Hovedscenen
BILLETT: 200,- (inkl. Avg.)
UTØVERE: Rolf-Erik Nystrøm (sax), Dovlatmand Kholov (multiinstrumentalist, vokal), Lasse Marhaug (elektronikk), Benedicte Maurseth (vokal, hardingfele), Tahirjon Yuarev (vokal, daf, tambour)

Siden 2008 har Rumifestivalen drevet kulturutveksling med Tadsjikistan. To kunstnere som har vært sentrale i dette arbeidet er musikerne Rolf-Erik Nystrøm, en av våre største saksofonister, og Dovlatmand Kholov, mulitiinstrumenatlist og tadsjikisk mester i den tradisjonelle musikktypen Falak. Inn mot årets konsert har de fått med seg Benedicte Maurseth, Lasse Marhaug og Tahirjon Yuarev, alle bemerkelsesverdige musikere innenfor hver sin sjanger. Gjennom prøver i Dushanbe og Oslo har alle fem jobbet fram en helt unik konsert med premiere på festivalen.

Benedicte Maurseth
kommer fra Hardanger og begynte å lære hardingfele hos den anerkjente felespilleren Knut Hamre allerde som sjuåring. Hun tok Spellemannsskolen ved Ole Bull-akademiet i 2006 og har gått i lære hos flere av de største hardingfelespillerne i Norge. Hun har komponert scenemusikk til Det Norske Teatret og mottatt flere stipend for sin virksomhet. Benedicte er i dag frilanser og bosatt i Bergen.

Lasse Marhaug
er musiker innen sjangeren støymusikk, med avstikkere til improvisasjon, jazz rock og metal. Han har mange oppsiktsvekkende plateutgivelser bak seg med forskjellige samarbeidspartnere og regnes i dag som en av Europas mest anerkjente lydkunstnere innenfor støymusikken.

Dovlatmand Kholov
er multiinstrumentalist og vokalist, med en usedvanlig kraftig stemme, og regnes som stormester innen Falaktradisjonen. Dovlatmand har oppnådd stor internasjonal berømmelse for sitt arbeide. Han har sunget og musisert i mer enn førti år, og vært på over åtti større turnéer i utlandet. Han har dessuten bidratt til å videreføre tradisjonen med å synge Rumis tekster.

Tahirjon Yuarev
har utdannelse innen klassisk musikk og er mester innen den klassiske musikkformen Shish Maqham som ble utviklet i Bokhara. Musikken er tradisjonelt en by-musikk, nylig anerkjent av Unseco som en av verdens eldste tradisjoner, og kjent for tekster viet gudommelig kjærlighet og sufistisk poesi. Tahirjon synger og trakterer flere instrumenter, og har hatt en omfattende turnevirksomhet i Sentral-Asia de siste ti årene.

Rolf-Erik Nystrøm
regnes som en av de fremste samtidsmusikere på saksofon i dag og holder konserter over hele verden. Han har markert seg som en dyktig improvisatør med en helt egenartet virtuos teknikk, som gjør Rolf-Eriks musikk like relevant innenfor et kontemporært uttrykk som i møte med østlig tradisjonsmusikk.

Øst møter Nord er Rumifestivalens musikalske møteplass, et prosjekt som over tid utforsker musikalske møter mellom tradisjon og samtid, mellom øst og nord. Prosjektet har mottatt støtte fra UD, og er planlagt og produsert av Rumifestivalen.

Fysisk og visuell teaterforestilling fra Israel

Israelsk teatergruppe kjent for sin fysiske og visuelle teaterstil, tar for seg historien om Moses og utvandringen fra Egypt i en billedrik og poetisk innpakning. En av vår felles kulturarvs mest kjente fortellinger, gjenfortalt i et moderne teaterspråk og en vakker musikalsk innpakning.

NÅR: SØNDAG 24. NOVEMBER / KL. 18:00
HVOR: RIKSSCENEN, Hovedscenen
BILLETT: 150,- (inkl. avg.)
UTØVERE: Dana Forer, Rotem Cohen, Tamara Kowalski, Ive Ailin, Maor Fridman og Lior Avshalom

The Mystorin Theatre Group fra Israel iscenesetter gamle jødiske myter og tekster i et kontemporært, scenisk uttrykk.

The Mystorin Theatre Group ble stiftet i 2005 av regissøren Yulia Ginis. Gruppen er en av ti friteatergrupper i Israel som mottar statsstøtte til sin virksomhet. De har spilt forestillinger på festivaler over hele verden og gruppens skuespillere spiller også på flere av hjemlandets profesjonelle scener. Forestillingen ”Dreams of Moses” er utviklet av Yulia Ginis i samarbeid med de andre skuespillerne.

Medvirkende er Dana Forer, Rotem Cohen, Tamara Kowalski, Ive Ailin, Maor Fridman og Lior Avshalom. Scenografi og regi ved Yulia Ginis. Video ved Max Epstein, originalmusikk ved Guy Sherf.

Syrisk/fransk/norsk jazz og poesi med Shezar og Maram al-Masri

Bandet Shezar har spilt på festivaler over hele Europa. Til Rumifestivalen 2013 har de for første gang satt sammen et program hvor deres musikk møter poesien til syriske Maram al-Masri.

NÅR: LØRDAG 23. NOVEMBER / KL. 19:45
HVOR: RIKSSCENEN, Klubbscenen
BILLETT: 150,- (inkl. avg.)
UTØVERE: Hassan Abdelrahman (oud), Kjetil Selvik (bassklarinett), Fabian Guyot (tonbak, daf, reqq, darbouka m.m.), Nicolas Beck (kontrabass/tarhu), Maram al-Masri (poesi)

Shezar
Shezar er et syrisk/fransk/norsk samarbeidsprosjekt som oppsto i Frankrike rundt tusenårsskiftet. Utøverne drar delvis veksler på syrisk tradisjonsmusikk og delvis på egne komposisjoner hvor jazz og improvisasjon står sentralt. Musikkstilen er personlig, og preget av arabiske stemninger, jazz, et rytmisk uttrykk og tiltalende melodier.

Maram al-Masri
Maram al-Masri er syrisk poet og er i dag regnet som en av de mest kjente kvinnelige stemmer fra Syria og som en av de mest spennende poetene i sin generasjon. Hennes arabiske poesi er oversatt til flere språk.

Konsertforestilling for fire språk

I anledning Språkåret presenterer Rumifestivalen en ny flerspråklig forestilling som utforsker myten om Babels Tårn, og idéen om at ulike språk forvansker kommunikasjon. Er det mulig å finne det vakre i det fremmede? Gjennom å gjenkjenne det som er vårt, det som er felles? Fortelles på fransk, norsk, arabisk og engelsk. Forestillingen er dels basert på et manus, dels improvisert frem av utøverne.

NÅR: LØRDAG 23. NOVEMBER / KL. 18:00
HVOR: RIKSSCENEN, Hovedscenen
BILLETT: 150,- (inkl. avg.)
UTØVERE: Chirine El Ansary (EG), Torgrim Mellum Stene, Sarah Camille, Morten Minothi Kristiansen

En konsertforestilling for fire språk laget og produsert i Norge. En gruppe karakterer reiser nedover språkelven i en båt. Reisen går fra tidenes morgen og via korstog og krig kommer vi til slutt til nåtid, sosiale medier og en arabisk vår. Historier om språk- og kulturmøter, både universelle og personlige, krydres med anekdoter om ulike språk som filter for å fortolke verden. I bakgrunnen ulmer historien om Babels Tårn, da mennesket mistet sitt felles språk. Men kan vi forstå hverandre likevel? Det overordnede narrativet handler om å nå denne forståelsen, og å finne det vakre i det fremmede, i det som er langt borte fra oss gjennom å gjenkjenne det som er vårt, det som er felles. Historien fortelles på norsk, engelsk, fransk og arabisk. Utøverne er Chirine El Ansary (Egypt), Torgrim Mellum Stene og Sarah Ramin Osmundsen. Morten Minothi Kristiansen stiller som musiker med egenkomponert musikk til forestillingen.

Manus: Marie Ulsberg og Torgrim Mellum Stene i samarbeid med utøverne.
Produksjon: Marie Ulsberg og Torgrim Mellum Stene

Chirine El Ansary
Egyptisk scenekunstner og forteller med Le Coq-bakgrunn med hele verden som virkefelt. Har siden 1996 jobbet med muntlig fortellerkunst og formidlet vår klassiske kulturarv til både et arabisk, engelsk og franskspråklig publikum.

Torgrim Mellum Stene
Internasjonal sceneforteller og manusforfatter som utvikler egne forestillinger basert på både historisk, personlig og mytologisk materiale.

Sarah Camille
Spoken word-poet, sanger og forteller. Bosatt i Oslo med røtter fra Norge og Martinique. Tidligere Norgesmester i Poesislam.

Morten Minothi Kristiansen
Morten er musiker og har sammen med andre musikere, billedkunstnere, dansere og fortellere skapt, improvisert og komponert originale uttrykk via alternativ bruk av instrumenter. Han har studert musikk i Cape Town og har siden studieslutt arrangert festivalen On the Edge of Wrong i Sør-Afrika hvert år.

Forestillingen er støttet av Språkåret 2013 og Norsk Skuespillersenter og er utviklet i samarbeid med Rumifestivalen.

BokHammamMaram al-Masri (SY) i samtale med Fredrik Wandrup

I årets Bokhammam samtaler Dagbladets kulturjournalist Fredrik Wandrup med en sterke kvinnelige poet. Hvordan har hun arbeidet og funnet veien til sin egen skaperprosess? Hvilke vilkår har kunst- og kulturlivet i Syria i dag?

NÅR: SØNDAG 24. NOVEMBER / KL. 16:00
HVOR: RIKSSCENEN, Klubbscenen
GRATIS INNGANG
UTØVERE: Fredrik Wandrup, Maram al-Masri (SY)

Fredrik Wandrup
er forfatter og ansatt som journalist i Dagbladet. Han har skrevet en rekke essays og artikler i ulike tidsskrifter og antologier, og har forfattet litterære biografier om både Jens Bjørneboe og Olaf Bull. For sistnevnte fikk han Riksmålsforbundets litteraturpris i 1995.

Maram al-Masri
Maram al-Masri er syrisk poet og er i dag regnet som en av de mest kjente kvinnelige stemmer fra Syria og også en av de mest spennendee poetene i sin generasjon. Hennes arabiske poesi er oversatt til flere språk.

Konsert med poesi

Rumifestivalen 2013 har gleden av å avslutte årets festival med urpremiere på en særegen og flott konsertforestilling. Vi får oppleve et unikt møte mellom nyskapende jazz og klassisk verdenslitteratur gjennom musikk komponert av Trygve Seim til tekster av Rumi. Prosjektet har sprunget ut av et samarbeid mellom Trygve Seim og Tora Augestad.

NÅR: SØNDAG 24. NOVEMBER / KL. 20:00
HVOR: RIKSSCENEN, Hovedscenen
BILLETT: 200,- (inkl. avg.)
UTØVERE: Trygve Seim, Tora Augestad, Frode Haltli, Svante Henrysson, Erling Kittelsen

Trygve Seim
er komponist, en av Norges ledende internasjonale saksofonister og en av de aktive innen crossover-prosjektet ”The Source”. Han har tilbrakt mye tid i Egypt og Midtøsten og hatt flere samarbeidsprosjekter med ledende musikere i regionen.

Tora Augestad
er en av de store norske vokalistene med mange større opptredener i utlandet. Hun beveger seg mellom klassisk musikk, kunstmusikk, kabaret og jazz. Hun har utgitt flere cd-er med sitt eget ensemble ”Music For A While”.

Frode Haltli
er en av Norges fremste på akkordeon og har spilt konserter over hele verden både som solist med store orkestre og i forskjellige ensembler. Han er spesielt kjent for sitt arbeide innen samtidsmusikk, men har også deltatt i flere kulturutvekslingsprogrammer i Asia.

Svante Henrysson
er internasjonalt anerkjent cellist, kontrabassist og elbassist. Han ble som svært ung ansatt i Oslofilharmonien, og har senere turnert med Yngwie Malmsteen, Elvis Costello, Jon Balke og Anne Sophie von Otter.

Erling Kittelsen
er lyriker, dramatiker, forfatter og oversetter, og har utmerket seg med gjendiktninger av poesi fra Mdtøsten. Han har også gjendiktet Rumi til norsk og mottatt en rekke priser for sine arbeider.