ØST MØTER NORD

Dovlatmand Kholov og Rolf-Erik Nystrøm

Siden 2008 har Rumifestivalen drevet kulturutveksling med Tadsjikistan. To kunstnere som har vært sentrale i dette arbeidet er musikerne Rolf-Erik Nystrøm, en av Norges største saksofonister, og Dovlatmand Kholov, multiinstrumentalist og mester i den tadsjikiske folkemusikktypen Falak. Disse to representantene for hver sin kultur og tradisjon (det moderne nordiske i møte med det tradisjonelle østlige) har møttes flere ganger de siste årene med konserter både i Tadsjikistan og Norge som resultat.

I september var Rolf-Erik igjen på besøk i Tadsjikistan. Her jobbet han både med Dovlatmand og Tahirjon Yuarev (vokal, daf, tambour) mester i Shish Maqam, klassisk musikk i skjæringspunktet mellom persisk og kinesisk tradisjon. Sammen skal alle tre holde dette årets åpningskonsert – Øst møter Nord. Med seg har de de norske musikerne Benedicte Maurseth (vokal, hardingfele) og Lasse Marhaug (electronica). Målet for konserten er å skape et rom hvor samtlige utøvere får mulighet til å bidra med sitt unike uttrykk inn i en likeverdig helhet.

Øst møter Nord er et grunnleggende tema for Rumifestivalen, som er opptatt av møtepunkter både mellom kulturer, tradisjoner og kunstarter.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet og UD.