Rumi Reborn

Endelig er Rumifestivalen tilbake! 21. november 2021 på Victoria- Nasjonal Jazzscene og Caféteateret (Nordic Black Theatre)!

„Jeg var død, kom til live
Jeg var tårer, ble til latter
Kjærlighetens rike fremtrådte
og jeg ble dets evige borger“

Mawlana Jalaluddin Muhammad Rumi

Vi skulle avholdt Rumifestival i 2019, men pga omorganisering bestemte vi oss for å utsette til 2020. Og 2020 var et kapittel for seg. Nå, i 2021, får vi endelig anledning til å lage en festival. Søndag den 21. november på Victoria Jazzscene lager vi en spesialutgave av Rumifestivalen, en dagsfestival med temaet «Reborn».

Ordet «Reborn» («Gjenfødt») kan ha mange betydninger. Rumifestivalen kommer tilbake etter en langvarig pause. Storsamfunnet er i ferd med å få hodet over vannet etter en langvarig pandemi. Men temaet hadde vi valgt lenge før verden ble nedstengt og vi visste at det skulle ta så lang tid før vi fikk laget festival igjen. Som art er vi i ferd med å innse mange ubehagelige sannheter – vi kan ikke fortsette å utbytte naturen på samme vis – de gamle systemene er ikke bærekraftige eller tilfredsstillende lenger – det er så mange kriser at det føles som om alt vil falle sammen.

Krise kommer av det greske «crisis» og betyr «vendepunkt». Og det er i fasen mot slutten av enhver trang fødsel at det føles som vanskeligst, som mest umulig, som om alt håp er ute. Men så kommer man over vendepunktet og fødes inn i en helt ny verden. Er det her vi mennesker befinner oss akkurat nå?

I Rumis ånd velger vi å se på situasjonen med kjærlighetens blikk, å huske at du og jeg og alle vi, uansett bakgrunn og meninger, tross alt er ett. Vi håper og tror at krisene vi opplever nå kan vende oss mot den kjærligheten Rumi snakker om, den som befinner seg her:

Det fins en mark hinsides
rett og galt
jeg vil møte deg der

Søndag 21. november inviterer vi til en dagsfest med lyrikk, musikk og scenekunst. Festivalen tyvstarter på Nordick Black Theatre / Caféteateret med forestillingen «Sceneanvisninger» m. Ali Djabbary og fortsetter på Victoria – Nasjonal Jazzscene. Feir muligheten for gjenfødsel sammen med oss.

Vi vil ha Bokhammam med Erling Kittelsen og Syamak Oweisi og deres nye bok «Rumifesten» med norske gjendiktninger av Rumis poesi. Vi viser den tospråklige forestillingen «Svipdags Reise» på norsk og farsi hvor Rumis diktning sammensmeltes med et gammelt norrønt dikt om en verden som fødes på ny.

Kvelden krydres med afghansk poesi. Til slutt spiller vi opp til dans med en av Rumifestivalens gamle venner, det fransk/syrisk/norske bandet «Shezar» og følger opp med Saleh Mahfoud feat. Oslo Oriental Orchestra. Vi håper musikken vil få deg til å føle deg gjenfødt, både på utsiden og innsiden.

Vi gleder oss til å se deg.

Programmet finner du her.
Kjøp billetter her.