Svipdags Reise

En tospråklig musikkforestilling hvor norrøn diktning møter Rumis tekster

«Eg vart fødd som mineral, og eg døydde;
vart fødd på ny, voks opp som plante og gjekk bort,
for eg skulle verta fødd att, no som dyr.
Frå dyrelivet døydde eg og vart ein mann.
Å, kva skulle eg ottast? Vart eg mindre av å døy?
Og ved neste skifte skal eg døy som mann,
så eg kan stiga opp til englars verd,
jamvel derfrå må eg bort.»

Mawlana Jalaluddin Muhammad Rumi

De to norrøne diktene Gróagaldr og Fjölsvinnsmál forteller om Svipdag (Rask Gryning) som sendes avgårde på en lang reise for å helbrede en døende verden. Hans eneste beskyttelse er trylleformularer gitt ham av hans avdøde mor Gróa (Det som gror). De to diktene følger Svipdag ved historiens start og slutt, men midtpartiet er tapt til historien. Diktene forteller likevel en sterk og mytisk historie om gjenfødsel, både på det individuelle og det kollektive plan.

I 2021 er Rumifestivalens tema Reborn, og i den sammenheng er en av programpostene våre Svipdags Reise, en gjendiktning av denne fortellingen integrert med noen av Rumis tekster. Forestillingen framføres på norsk og farsi av og med fortellerkunstnerne Torgrim Mellum Stene og Amir Mirzai. Musikken er et tredje språk og representeres ved Morten Minothi Kristiansen.

Om utøverne:
Amir Mirzai, foto Tanja SteenAmir Mirzai er opprinnelig fra Iran og kom som flyktning til Norge i 1987. Han har bakgrunn som yrkesmilitær i flyvåpenet og er utdannet som gartner, journalist og barnebokforfatter.

De siste tyve årene har han jobbet mest som forteller, med sekken full av historier og minner fra hjemlandet.

Amir har vært på turné med prinsesse Märtha Louise, laget «Krigsfortellinger», en fortellerforestilling basert på egne opplevelser fra Iran-Irak-krigen som har gått sin seiersgang over hele landet, og er stifteren av Oslo International Rumi Festival.

FOTO Arash TaheriTorgrim Mellum Stene er en av Norges mest profilerte fortellere. Han har jobbet tett med Amir i mange år, bl.a. med «Krigsfortellinger», og har turnert over hele Europa med sine forestillinger, både som solo-artist og i ulike konstellasjoner.

Noisemannen tittar upp i taket MediumMorten Minothi Kristiansen er musiker med fokus på støy og improvisasjon, og leter både i det harmoniske og det kaotiske.

Han er stifter av festivalen On the Edge of Wrong, en festival for utforskende musikk og kunst i Sør-Afrika som har blitt arrangert i en årrekke og er en frontfigur for støy- og utforskende musikk-miljøer her hjemme.

Han er for tiden aktuell med støymusikk-prosjektet Hotbox.

NÅR: SØNDAG 21. NOVEMBER / KL. 18:00
HVOR: Victoria – Nasjonal Jazzscene
BILLETT: 150,- (inkl. avg.) inkludert i kveldspass 250,-
UTØVERE: Torgrim Mellum Stene (forteller), Amir Mirzai (forteller), Morten Minothi Kristiansen (støymusiker/impro)