Rumi Festival 2010

 

 

 

 

 

Dovlatmand

Dolatmand
Dolatmand (1950) regnes som stormester innen Falaktradisjonen og som største arvtager etter Adnieh Hashem. Dolatmand har oppnådd stor internasjonal berømmelse for sitt arbeide. Han har sunget og musisert i mer enn førti år, og har vært på over åtti større turneer i utlandet. Han har vært en av årsakene til at Falaktradisjonen i Tajikistan har overlevd. Han har dessuten bidratt til at tradisjonen med å synge Rumis tekster har fått en videreføring. Dolatmand trakterer mange instrumenter (bl.a. tromme, setar, dotar, domreh, gheichak), og er i ferd med å etablere et eget musikkakademi for å videreføre de tradisjonene han er bærer av til kommende slekter. Han arrangerer selv en egen, årlig folkemusikkfestival i Tajikistan som samler aktører fra hele Sentral – Asia.

 

 

 

   
Munira Shahidi

MUNIRA SHAHIDI universitetslærer fra Tajikistan. Hun er leder for Zyiodullo Shahidi International Cultural Foundation (NGO).

 

 

 

 

 

 

   
Abumumin Sharipov

Abumumin Sharipov (Sharifi)

Skuespiller, forteller og universitetlærer i dra i Dushanbe i Tadjikistan. Medlem av vennskapgruppen Oslo/Dushanbe. har vunnet flere internasjonale priser som teater skuspiller. han opptrer sammen med tre andre skuspillere fra Tadjikistan under Rumifestivalen og sammen de vil fremføre Shikh Sanan fra den store sufimesteren Attar.

 

 


   

Rumiensemble

Photos by Arash Nejad

Rumiensemblet

Rumiensemble

Javid Afsari Rad: Composition, santur
Behnam Samani: daf, kuzeh
Shahram Gholami: oud
Davood Varzideh: ney
Reza Samani: tonbak, daf
Alireza Ghorbani: vocal

Cora Venus Lunny: violin
Elizabeth Lie: violin
Gro Lovdahl: viola
Kjertsy Rydsaa: cello
Charles deRamus: Contrabass

 

   
Rolf Erik Nystrøm

Rolf Erik Nystrøm
Nystrøm (1975) har gjennomført diplomstudie i saksofon og avla eksamen ved musikkhøgskolen med høyeste karakter. Han regnes som en av de største saksofonister i dagens Europa, og har gjort mer enn 50 plateinnsamlinger. Nystrøm spiller fast i ensemblet Poing, Dozo og Hero m.fl. og har i tillegg en bred bakgrunn innen flere sjangere og verdenshjørner. Han har f.eks spilt og arbeidet utstrakt i Kina, med barokkmusikk, vest-afrikansk musikk, japansk tradisjonsmusikk, persisk musikk og falak m.m. Han underviser i improvisasjon i saksofon på konservatoriet i Oslo. Under Rumifestivalen vil han spille saksofon både alene og sammen med musikerne fra Iran og Tajikistan, deriblant master Dolatmand. Han har tidligere spilt med Dolatmand på konservatoriet i Tajikistan. Det var første gang noen har spilt falak med saksofon
.

 

   

ASHK PETER DAHLÉN

 

ASHK PETER DAHLÉN
Ashk Dahlén er førsteamanuensis i persisk ved Universitetet i Oslo, forsker innen iranistikk og oversetter av klassisk persisk litteratur. Hans overgripende faglige intresseområder er persisk kulturhistorie med vekt på antikken og middelalderen samt klassisk litteratur, poetikk og språkvitenskap (900–1400). Han disputerte 2002 ved Uppsala universitet i Sverige på en avhandling om diskusjonen vedrørende islamsk lov og kunnskapsteori i dagens Iran.

Ashk Dahlén har gjort seg bemerket for en rekke oversattninger av persisk litteratur, deriblant Rumi, Araqi, Hafiz og Nizami Aruzi. Hans tolkninger av mystikern Jalal al-din Rumis poesi utkom 2001 under tittelen ”Vassflöjtens sång” (Lund: Ellerströms förlag).

Ashk Dahlén arbeider ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo.

 

 

Vatanova

Vatanova Kheirolniso

Legendariske danseren fra Tadjikistan hun er en epoke innen tajikisk dans og en legende innen tajikisk folkedans. Hu har ti akademisk utdannelse innen danselinje fra Tadjikistan kuns akademiet.

 

 

 

 

 

Torgrim Mellum Stene

Torgrim mellum Stene

Torgrim fikk Statens Kunstnerstipend for yngre kunstnere i 2009 og har brukt dette til å forske videre i arenaer for fortelling for voksne. Tilværelsen som verbal kinematograf og narrativt enmannsband er ikke så ulikt en musikers, sett bort i fra at livet kun består av live-forestillinger. Mer info

 

 

 

 

Laura Mitchell

Laura Mitchell

Laura worked in Tajikistan during the Civil War (1994-1996) and then, again in 2002, 2003-2004. During the Civil War (Oct. 1994-Nov. 1996), Laura Mitchell worked for Save the Children UK on a project to assist and support women headed households in the southern conflict-affected Khatlon district - working with women heads of household from a variety of regional and ethnic backgrounds. Many of the women were returnees.

In 2002, she worked as a short-term consultant on a feasibility study of micro-credit for the World Bank's International Finance Corporation (IFC).

In 2003-2004, Mitchell worked for one of the Aga Khan-affiliated organisations, FOCUS Humanitarian Assistance USA on a community disaster preparedness and resilience project funded by the EU in the Pamirs.

Currently, she work as a research at the Fafo Institute for Applied International Studies (Fafo AIS) and conduct research on gender issues, households and families, poverty and coping strategies, children and youth focusing on the Middle East and Central Asia.

She speaks 6 languages: English, French, Russian, Arabic, Spanish (intermediate), Norwegian, and some Tajik.
 

 

 

Ranghild A. Mørch

Ragnhild A. Mørch

Ranghild A. Mørch studerte fortellerkunst, regi, teatervitenskap og fysisk teater i Oslo og London. I mange år arbeidet hun som regissør, produsent og forteller, og oppdragsgivere har blant annet vært BBC og NRK. Hun har satt opp forestillinger ved Battersea Arts Centre, Oval House Theatre og Broadway Theatre i London, deltatt på teaterfestival i India og hatt regi for store utespill med opp til 150 skuespillere.

 

 

   

Maryam Zohdi

 

Maryam Zohdi

 

   

Mohammad Mirzazadeh

 

MOHAMMAD MIRZAZADEH


Mohammad Mirzazadeh medlem av fortellergruppen Tre skiløse herrer med sterk tradisjon fra Azerbaidjan i Iran. Han er festivalkoordinator for andre år på rad.

   

Amir Masood Mirzai

 

AMIR MIRZAI


Amir er kunstnerisk ansvarlig for Rumifestivalen og har bakgrunn som journalist, oversetter og forteller. Amir ble medlem av Fortellerhuset høsten 2002, og har etter det fortalt på ulike fortellerscener rundt omkring i landet. Han har vakt spesiell oppsikt med fortellinger fra en eventyrlig barndom i Iran, fra et liv i krig og som flyktning.

   

Kazem Tofighi

 

Kazem Tofighi

Har mastergrad i kaligrafi fra kunsthøgskolen i Iran og holder utstilling under Rumifestivalen 2010.

   

Øyonn Groven Myhren

 

ØYONN GROVEN MYHREN

Groven Myhren regnes blant våre fremste folkemusikere i dag, og har flere førstepremier fra Landskappleiken. I 1997 ble hun tildelt Sagaprisen for sin kveding. Hun trakterer også lyre og seljefløyte. I tillegg til den norske folkemusikken, har hun arbeidet mye med middelaldermusikk, blant annet gjennom bandet Aurora Borealis. I 2001 gav hun ut CD-en «Nivelkinn» i samarbeid med Odd Nordstoga, og med tekster av Aslaug Vaa. For den fikk de Spellemannprisen 2002 i klassen folkemusikk/gammaldans. Groven Myhren har også arbeidet som skuespiller ved Det Norske Teatret, Riksteatret og Hordaland Teater.

   

Mads Norheim

 

SUFISIRANI

Worldmusic – Folk/electronic: DJ Mashti med Konserten byr på electronica for elektronikk og to perkusjonister. Fundamentet for dette electronica-konseptet er den dype fascinasjonen som Mads Nordheim aka Mashti nærer for de elektroniske mulighetene som finnes i forhold til musikalske aksiomer. Dette er sporbart i de forskjellige samplingene Mads Nordheim aka Mashti har hentet fra Iran og India. All den world-elektronicaen som Mads Nordheim aka Mashti engasjerer seg i, har dype elementer fra Iranske, indiske og sufiske musikktradisjoner. Ole Theil er en anerkjent tablaspillere og har samarbeidet med Mads Nordheim gjennom mange år. Disse to har ved denne konserten med seg gjestevokalister fra Irani
Mashti - electronics and percussion 
Ole Theill - Tablas

   
Abdul Rahman Surizehi

Abdul Rahman Surizehi

   
Per Oddvar Johansen

Per Oddvar Johansen

info>>>

   

Kristin Groven Holmboe

KRISTIN GROVEN HOLMBOE

Har sin utdannelse som sanger og vokalpedagog fra Østlandets Musikkonservatorium. Hun arbeider som kordirigent og dirigerer i dag åtte kor. Hun er tilknyttet UiO som timelærer i sang. Som sanger har hun arbeidet innen flere stilarter og genrer. Hun er vokst opp i en rik folkemusikktradisjon, er klassisk skolert og har sunget med flere ledende jazzorkestre i Norge.

 

 

 

   
SHEKOUFEH TAGHI

SHEKOUFEH TAGHI

Er forfatter, dikter, psykolog, og universitetslærer ved Uppsala universitet i Sverige. Hun er født i Iran og har gjort en inngående studie av persisk fortellertradisjon. Hun har doktorgrad både i psykologi fra Glasgow i Skottland og i orientalske emner i Sverige som ble publisert i 2000. Hun har flere bokutgivelser bak seg og dette innebærer også flere diktsamlinger. Dessuten har hun drevet utstrakt forskning innen kognitiv psykologi og har en inngående kunnskap om Rumis verker. Disse verkene har hun forsket på med utgangspunkt i et kvinneperspektiv.

 

 

 

 

 

   
Torgeir Rebolledo Pedersen

Torgeir Rebolledo Pedersen

info >>>

 

 

 

 

Bodil Cappelen

Bodil Cappelen

info>>>

   
Kurbanalii Saber

Kurbanalii Nusrati Sabir

Han har vunnet flere internasjonale priser som beste mannlig skuespiller i sentral Asia. En av Tadjikistan fremste skuspillere, er også lærer på den tadjikiske dramahøyskole i Dushanbe.

   
Dzhandzholov Sukhrob

Dzhandzholov Sukhrob

Skuespiller fra Tadjikistan

Khayem Books

Khayyem Books fra Göteborg holder bokutstilling under festivalen, med godt utvalg av bøker av Rumi på mange språk. Også med godt utvalg av Rumi inspirert musikk. Man kan bestille bøker over nettet fra Khayyem Books.

Kazem Tofighi

Kazem Tofighi har utstilling av persisk kaligrafi og andre malerier under årets Rumifestival.

 

Vennskap nord sør
Oslo Kommune
Fritt ord
 
Albatrass
 

Kulturråd

 

UD

Scandinavian Society for Iranian Studies

Radio Sedaye iranian Oslo

 
Iran.no
Khayyam books

 

Oslo International Rumi Festival, Mariboes gate 14 c/o Albatrass, 0184 Oslo, Organisasjon nr: 995242672