VOICES WITH ROOTS – Sør møter Øst møter Nord

 

Voices with Roots WebTre unike stemmer med røtter i ulike tradisjoner møtes i årets åpningskonsert med Kristin Asbjørnsen Quartet som hovedartist

Som festivalåpning har Rumifestivalen invitert tre unike vokalister med røtter i ulike tradisjoner. De forskjellige musikalske uttrykkene bindes sammen av den universelle voggesangen og sørgesangen – et sangmateriale man kan finne igjen i alle tradisjoner og kulturer. Kristin Asbjørnsens musikk, sterkt inspirert av afro-amerikanske spirituals, står både i dialog med og i kontrast til Kouames vest-afrikanske musikalske verden og Tyulyush’ mongolske strupesang.

NÅR: FREDAG 30. JANUAR / KL. 21:00 (Dørene åpner kl. 20:00)
HVOR: VICTORIA NASJONAL JAZZSCENE
BILLETT: 200,- (inkl. avg.)
UTØVERE: Kouame Sereba (vokal, div. instrumenter), Radik Tyulyush (TUV) (vokal, div. instrumenter), Kristin Asbjørnsen Quartet: Kristin Asbjørnsen (vokal), Olav Torget (gitar, vokal), Gjermund Silset (kontrabass, el-bass og vokal), Rune Arnesen (trommer, vokal)


Kouame Sereba er multiinstrumentalist, perkusjonist og sanger fra Elfenbenskysten. Han har bodd og arbeidet i Norge i en mannsalder og fikk under Folke:Larm 2009 prisen som årets folkemusiker. Han har turnert over hele verden og har medvirket på flere ti-talls CD-utgivelser.

Kristin Asbjørnsen er en av de mest originale og kritikerroste stemmene i norsk jazz, pop og verdensmusikk og er alltid en stor opplevelse å høre live. Gjennom to tiår har hun markert seg som en genuin formidler av afroamerikanske spirituals, der det spesielle nærværet i hennes sang, stemmeimprovisasjon og groove er gjennomgående.

Radik Tyulyush
er komponist og musiker fra Den Tuvinske Republikken i Russland, og er mester i tradisjonell mongolsk strupesang. Han ble medlem av den berømte gruppen Huun-Huur-Tu i 2006. Han spiller fortsatt i denne gruppen, men opptrer også solo og samarbeider i flere andre prosjekter.

Bokhammam webHeather Raffo (US) og Radik Tyulyush (TUV) i samtale med Fredrik Wandrup

I våre tradisjoner og kulturelle røtter ligger det både kunnskap og forankring. Men i røttene våre kan det også ligge en sterkt konserverende kraft. I årets BokHammam samtaler Dagbladets kulturjournalist Fredrik Wandrup med to kunstnere som jobber innenfor ulike felt, men som begge har føttene godt plantet i både tradisjon og samtid. I hvilken grad er de som kunstnere inspirert av egne og andres tradisjoner? Hvor ligger balansepunktet mellom å være tro mot tradisjonen og å finne et individuelt rom for eget kunstnerskap? Hva gjør det nødvendig i et moderne samfunn å beholde kontakten med tradisjonelle kultur- og kunstuttrykk?

NÅR: LØRDAG 31. JANUAR / KL. 16:00
HVOR: VICTORIA NASJONAL JAZZSCENE
BILLETT: Gratis inngang
UTØVERE: Frederik Wandrup, Heather Raffo (US), Radik Tyulyush


Fredrik Wandrup er forfatter og ansatt som journalist i Dagbladet. Han har skrevet en rekke essays og artikler i ulike tidsskrifter og antologier, og har forfattet litterære biografier om både Jens Bjørneboe og Olaf Bull. For sistnevnte fikk han Riksmålsforbundets litteraturpris i 1995.

Heather Raffo er skuespiller og dramatiker, kjent for å skrevet og spilt i 9 parts of desire, et nærgående og dokumentarisk stykke om ni irakiske kvinner, som gjorde stor suksess Off Brodway og Off West End i 2003. Sterkt inspirert av en tidligere reise for å besøke familien i Baghdad og basert på intervjuer, tok arbeidet med forestillingen henne dypt inn i det irakiske samfunnet både i og utenfor Irak. Heather er mottaker av bl.a Lucille Lortel Award, samt de prestisjetunge Susan Smith Blackburn – og Marian Sedes-Garsom Kanin playwriting awards, underviser, har spilt i film og teater og har nylig skrevet Librettoen for en opera om en amerikansk soldat som tjenestegjorde i Fallujah i 2004.

Radik Tyulyush er komponist og musiker fra Den Tuvinske Republikken i Russland, og er mester i tradisjonell mongolsk strupesang. Han ble medlem av den berømte gruppen Huun-Huur-Tu i 2006. Han spiller fortsatt i denne gruppen, men opptrer også solo og samarbeider i flere andre prosjekter.

fb__logo__rumi tyngre30. – 31. januar på Victoria Nasjonal Jazzscene

Med fokus på røtter som både livgivende og begrensende kraft inviterer årets Rumifestival til konserter, samtaler og poetiske refleksjoner. Med føttene godt plantet i både tradisjon og samtid inviterer vi igjen til opplevelser som oppstår når ulike fag, folk og tradisjoner møtes.

Vi inviterer til konserten Voices with roots med Kouame Sereba, Radik Tyulyush (Tuv) og Kristin Asbjørnsen med band, til konsert med Javid Afsari Rad og hans Rumi Ensemble, det blir Bokhammam med Fredrik Wandrup i samtale med årets artister og Tracking Roots, et eget poesiprogram med dramatiker og skuespiller Heather Raffo (US) med musikere.