Utøvere 2012

Navaye Del

Fra venstre bak: Asareh Shekarchi, Padide Ahranejad.
Foran: Ava Ayoubi, Nasim Siyabishahrivar, Nazanin Pedarsani.

Nazanin Pedarsani
Har spilt tomback og perkusjon siden hun var svært liten og fikk undervisning allerede fire år gammel i tomback av Mester Hosein Tehrani og Bijan Kamar. Hun spiller i flere ensembler, har opptrådt på mange festivaler både i Iran og utlandet. Hun er i tre år blitt utpekt til Irans beste, kvinnelige perkusjonist.

Asareh Shekarchi
Er elev av sin far, mester Ali Akbar Shekarchi, og spiller i mange forskjellige, profesjonelle ensembler. Hun er virtuos på kermanche, har en flott sangstemme og trakterer også noen perkusjonsinstrumenter. Et av hennes ensembler vant førstepris innen musikkformen shish-magham i Baku i mars 2012.

Nasim Siyabi
Er en markant og glitrende sanger. Har vært elev av mester Shajarian og har lært alle teknikkene for såkalt ”Avaz ”, tradisjonell, persisk sang. Hun har gjennom årene videreperfeksjonert seg og har således gitt denne stilen sitt personlige, varme preg.

Padide Ahranejad
Spiller tar og har studert ved musikkakademiet og musikkhøgskolen i Tehran. Hennes musikalske inspirasjon kommer fra Mester Behrooz Hemmati og Hossein Alizadeh. Padideh komponerer endel av musikken som Navaye Del spiller, og har et nyskapende, musikalsk uttrykk. Hun spiller i flere større, iranske orkestre.

Ava Ayoubi
Spiller oud og bass-tar, og har studert ved musikkhøgskolen i Tehran. Har vært student av Mester Behrooz Hemmati og Hossein Alizadeh. Spiller fast i flere profesjonelle orkestre.

Musikk fra Zagros-fjelleneAli Akbar Shekarchi

Har vært sentral når det gjelder å videreføre kermanche-tradisjonene i Iran. Han har samlet musikk og har undervist på instrumentet sitt i en mannsalder. Han regnes som en av de ypperste utøvere på kermanche og har en helt egen, personlig stil når han spiller og synger sanger fra Lorestan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Asareh Shekarchi
Er elev av sin far, mester Ali Akbar Shekarchi, og spiller i mange forskjellige, profesjonelle ensembler. Hun er virtuos på kermanche, har en flott sangstemme og trakterer også noen perkusjonsinstrumenter. Et av hennes ensembler vant førstepris innen musikkformen shish-magham i Baku i mars 2012.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Heart of Hilali


Chirine el Ansary
Egyptiske Chirine jobber som scenekunstner og forteller. Med bakgrunn i scenekunstutdannelse fra Kairo, London og Paris har hun siden 1996 jobbet med muntlig fortellerkunst og formidlet vår klassiskel kulturarv til både et arabisk-, engelsk- og franskspråklig publikum. Chirine er opptatt av hvordan ord og bevegelse kan kombineres for å skape stemninger og bilder, og er kjent for sin sterke tilstedeværelse på scenen. Med humor, vidd, poesi og presisjon har hun forført norsk publikum tidligere, og Rumifestivalen er svært glade for å ha henne tilbake i Oslo med en ny stor forestilling. (www.hekayet.com)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Sounds of Desire


Amir ElSaffar
Jazzmusiker og klassisk trompetist som bl.a har jobbet med anerkjente musikere som Cecil Taylor, Vijay Iyer, og Daniel Barenboim. Etter en reise til Irak i 2002 rettet han fokuset mot det tradisjonelle instrumentet santoor og den tradisjonelle irakiske musikken, kjent som Maqam. Amir er kunstnerisk leder for Safaafir, det eneste amerikanske ensemblet i USA som fremfører den irakiske Maqam. Hans nyeste verk, Two Rivers, fører Maqams melodiske strukturer inn i en moderne Jazz-kontekst. (www.amirelsaffar.com)
 
 
 
 
 
 
 

Heather Raffo
Heathers kunstneriske karriere begynte som skuespiller. Hun har opptrådd off-Brodway, off-West End, i teater og film. Tidlig i 2001 begynte hun arbeidet på 9 Parts of Desire. Sterkt instpirert av en tidligere reise for å besøke familien i Baghdad, tok arbeidet med forestillingen henne dypt inn i det irakiske samfunnet både i og utenfor Irak.

Heather er mottaker av bl.a Lucille Lortel Award, samt de prestisjetunge Susan Smith Blackburn- and Marian Seldes-Garson Kanin playwriting awards. For tiden jobber Heather med utviklingen av en libretto til operaen “Fallujah”, verdens første opera om Irakkrigen. (www.heatherraffo.com).
 
 
 
 
 

Turan

UTØVERE: Arykbaev Abzal (multiinstrumentalist og strupesanger), Bekmuhanbetov Baurzhan (multiinstrumentalist), Allyjev Yerzhigit (zhetigen), Medeubek Maxat (multiinstrumentalist) og Medeubek Maxat (multiinstrumentalist).

Turan ble etablert av masterstudenter ved det statlige kasakhstanske musikkakademiet i 2008. Disse ønsket å finne kjerneelementene i kasakhstansk musikk og fremføre dem med etniske, tradisjonelle instrumenter i en kontemporær form. På denne måten gir musikken og fremføringene en mulighet for en tidsreise for tilhørerne.

Gruppen trakterer mange tradisjonelle instrumenter og enkeltmedlemmer behersker også tradisjonell strupesang som bringer spesielle overtonespektre inn i klangbildet. For sin nyskapende virksomhet har gruppen vunnet stor anerkjennelse og flere prestisjetunge priser, og har turnert over store deler av verden.

 
 
 
 
 
 


Almagul Kalelova
Almagul Kalelova kommer fra Kasakhstan, men er nå bosatt i Norge. Hun begynte tidlig å danse og opptre. Almagul har 4-årig Bachelor-grad i koreografi og pedagogikk fra den Statlige Kulturhøyskole i Moskva samt 4-årig Bachelor-grad fra den Norske Eurytmihøyskole i Oslo.

Almagul har jobbet som koreograf og pedagog ved Teater og Kunsthøyskolen i Kasakhstan, og har pedagogisk erfaring samt omfattende praksis fra danseopplæring av grupper og enkeltindivider – både i Norge og Kasakhstan. Selv om Almagul har klassisk utdannelse innen ballett og pedagogikk, er hennes spesialitet som soloartist etniske danser fra Asia og Øst-Europa.

I Norge har Almagul bl.a. opptrådt ved danseforestillinger i regi av russisk-norske og ukrainsk-norske foreninger. Videre har hun danset ved Oslo Eurytmiensemble og hun har turnert i Norge, Russland, Sveits, Sverige og Tyskland.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Øst møter Nord


Raed AbdElGhany
Er utdannet ved det nasjonale danseinstituttet i Kairo og utdannet seg innen klassisk og tradisjonell dans. Han gjorde sin internasjonale dansedebut i 1997 og fortsatte å utdanne seg innen tanoura-dans, den særegne egyptiske sufi-danseformen. I dag er han professor i dette og viderefører danseformen til studenter i Frankrike og holder forestillinger over hele verden.

 
 
 
 
 

Rolf Erik Nystrøm
Er regnet som en av de fremste samtidsmusikere på saksofon i dag og holder konserter over hele verden. Har markert seg som en dyktig improvisatør med en helt egenartet virtuos teknikk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trygve Seim
Anerkjent jazzmusiker og komponist med flere oppsiktsvekkende plateutgivelser bak seg. Han har studert arabisk musikk i Kairo og spiller i en rekke ensembler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredrik Høyer
Er en av våre store slampoeter. Han skriver slam-poesi i en hiphop/rap-innpakning som utfordrer lytteren til å henge med på en utrolig reise med sterke meninger og vekkende bilder i skjønn forening!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nazanin Pedarsani
Virtuos perkusjonist med spesialitet på tonbak (persisk tromme), daf og tempo (arabisk tromme). Har vunnet prisen som beste kvinnelige perkusjonist flere år på rad i Iran og spiller i flere ensembler. Hun spiller også i Navaye Del som gjester årets Rumifestival.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Walid al-Kubaisi
Norsk-irakisk forfatter, journalist, skribent og oversetter. Har engasjert seg i samfunnsdebatten og i oversettelse av arabisk poesi til norsk. Mottar statsstipend fra den norske staten.